dijous, 20 de febrer del 2014

"Matilda"

“Un conte dolç i adorable impregnat de valentia i optimisme”

Diuen que ser superdotat és complicat, que veus i vius el món d’una manera diferent. Suposo que és el que Danny DeVito ens intenta fer entendre amb aquest film adaptat, fruit de la novel·la de Roald Dahl.




Narra la història de Matilda, una nena dolça, desmesuradament intel·ligent i amb poders telequinèsics amagats que neix en una família estúpida que no l’estima ni la valora. Malgrat que la sinopsis es pugui presentar trista, el relat audiovisual està enfocat des d’un punt de vista infantil, optimista i màgic, impregnat de valors com la valentia, l’honestedat, la perseverança i la bondat.





Mara Wilson fou l’escollida per posar-se a la pell de la petita protagonista que ha d’espavilar-se davant la ignorància d’un pare estafador, una mare obsessionada amb la tonalitat daurada dels seus cabells i un germà insolent i mandrós. Sola, aprèn prematurament a valer-se per si mateixa i descobreix un món meravellós dins els llibres de la Biblioteca. És un personatge encantador, llest i sense por que es contraposa als seus familiars, que representen la vida sedimentària, poc saludable i addicta a la TV, quelcom que es podria considerar una crítica social clara i directa.




A mesura que creix, sent l’enyorança de la companyia d’altres nens i aconsegueix que els seus progenitors la matriculin a un centre escolar. Allà es on coneixerà una de les altres figures importants i meravelloses de la pel·lícula, una professora entranyable i atenta que potenciarà la seva capacitat intel·lectual, es preocuparà per la situació de la nena i les seves inquietuds i creurà en la màgia com un infant més. Amb ella i altres amics viurà divertides aventures que segur que despertaran les rialles de l’audiència més menuda i intentarà vèncer la malèvola directora que vol matar la il·lusió dels nens i que es personifica com la injustícia i el terror de les criatures.


En definitiva, és una història adorable, plena de dolçor, positivisme i principis, oberta a la fantasia i amb un feliç desenllaç, típic dels contes. Un film mític que tot infant ha d’haver vist.



1 comentari:

  1. Té missatge i és, alhora, molt divertida per a grans i petits. Salutacions.

    ResponElimina